Vier tips om je vakantieflow nog even vast te houden

Heb je een heerlijke vakantie gehad en na een paar weken werken heb je alweer het gevoel dat je toe bent aan vakantie. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat de accu zo snel weer leeg raakt! Wanneer je met onze tips aan de slag gaat kun je je vakantie-flow nog even vast houden.

Blokkeer tijd in je agenda om je Inbox op te ruimen

Na je vakantie is je Inbox vaak overvol. Dat werk je niet in een uurtje weg. En als je er niets aan doet, wordt het alleen maar erger. Gun jezelf daarom de tijd om je binnengekomen e-mails te behandelen en blokkeer 2 uur in je agenda. Blijkt dat onvoldoende te zijn dan herhaal je dit recept.

Beslis het nu – Doe het nu

Scan je mail op hoofdlijnen. Vaak kun je aan de afzender en de onderwerpregel al zien wat je direct weg kunt gooien. Dat kost weinig tijd en ruimt al geweldig op. Bij wat je overhoudt beslis je:

  • of het wel voor jou bestemd is, zo nee, dan doorsturen
  • of je het wilt bewaren, zo ja dan archiveren, zo nee dan weggooien
  • of er een actie voor jou inzit, zo ja dan:
    • de kleine acties van hooguit 5-8 minuten meteen afhandelen
    • de grotere acties op je takenlijst zetten
    • of meteen in je agenda plannen

Belangrijk is om bij iedere e-mail meteen te beslissen wat je ermee wilt en dat ook te doen. In een paar uur tijd maak je zo een volle Inbox leeg en dat geeft jou rust en overzicht. Je weet precies waar je de komende weken wel en niet je tijd aan moet besteden.

Pak vervelende zaken aan

Veel mensen hebben de neiging om vervelende zaken waar ze tegen opzien, uit te stellen tot het laatste moment. Dat levert je negatieve energie en stress op. Beter is het om maar meteen door de zure appel heen te bijten. Dan heb je het maar gedaan en kun je het achter je laten. En je voorkomt dat het nog problematischer wordt dan het al was. Bereid je wel goed voor want het is niet zonder reden dat je er tegen opziet. Plan vervelende klussen daarom in je agenda.

Plan leuke dingen

Om je vakantiegevoel toch een beetje vast te houden kan het helpen om een paar leuke dingen in te plannen. Bijvoorbeeld om je vakantiefoto’s te bekijken terwijl je ze van je camera naar je PC overzet. Of om voor de herfstvakantie alvast wat leuke activiteiten uit te zoeken. Of om die film die je al een tijd wilt gaan zien nu gewoon te boeken. Wat leuk is, is voor iedereen weer anders. Waar het om gaat is dat je er nu voor zorgt dat je leuke dingen in het vooruitzicht hebt.

Meer praktische adviezen?

Wil jij ook werken met een lege Inbox, een agenda met “lucht”, een overzichtelijke actielijst, een vrijwel leeg bureau en een “opgeruimd hoofd”? Vraag dan informatie aan over onze trainingen op de werkplek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *